Zabudli ste heslo?
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color
Len pre členov

Obec Čerhov

Sobota
Nov 25th
Úvod arrow Aktuality arrow Pečenie chleba
Pečenie chleba
Pečenia chlebaV_rámci podujatia „Beh tokajskými vinicami“, ktoré sa konalo dňa 24. septembra 2010 o 16. hodine v Čerhove, mali domáci ale aj návštevníci Čerhova možnosť zúčastniť sa okrem iného aj na ukážky výroby, pečenia a ochutnávania čerstvo napečeného chleba.

Ten sa piekol v peci, akú si pamätajú zo starých čias naši rodičia a prarodičia. Tvorcom čerhovskej pece je pán Andrej Horgoš z Trebišova, ktorý sa tejto krásnej činnosti venuje už niekoľko rokov.

Slávnostné prestrihnutie pásky, ktorým sa začala akcia „Pečene chľeba“, mal na starosti starosta obce Čerhov pán Pavol Balogh. Po tomto „obrade“ nasledovala ukážka výroby a prípravy cesta na chlieb, jeho pečenie a následne ochutnávka chleba. Prípravu zabezpečovali členky folklórneho súboru Strapec z Čerhova, pani Magdaléna Visokaiová a Jana Bodisová.

Proces výroby cesta spočíva v príprave kvásku, na ktorý sa použili: teplá voda, múka, cukor a droždie. Kvások sa nechal podkysnúť. Medzi tým sa do 1 kg špeciálnej múky pridalo droždie, soľ a 3 varené zemiaky. Po zmiešaní sa táto zmes pridala do kvásku, zmiešala sa a nechala vykysnúť. Následne sa pridalo približne pol litra vody a poriadne sa vymiesilo. Po tomto kroku sa cesto dalo vykysnúť. Po vykysnutí sa naberali približne kilové kúsky cesta na stôl a premiesili sa. Po dôkladnom premiesení sa bochníčky dali do korýtok, v ktorých ešte raz museli podkysnúť. Posledným krokom bolo natretie vrchu cesta, ktoré bolo na lopate (tesne pred vložením do pece) vodou a sádzanie do pece (vkladanie). Takéto cesto sa pieklo približne hodinu pri teplote 220 oC.

K takejto teplote sa naše pekárky dopracovali tým, že sa naložilo drevo. Sledovaním teplomera pripraveného na peci, ktorý ukazoval 270 oC zavreli šuber (otvor, ktorým uniká teplo a dym do komína). Keď teplota klesla na 230 oC, vybrali sa uhlíky a do vnútra pece sa vložil papier. Ten mal prezradiť, či je pec pripravená na chlieb. Keď sa papier nezapálil ale sčernel, bol to znak toho, že chlieb sa mohol sádzať do pece. Ešte predtým sa z nej dokonale museli povymetať drobné uhlíky a krídlom alebo cirochovou metlou aj popol. Do takto pripravenej a vyhriatej pece sa vložili chlebíky lopatou na sádzanie a počas pečenia sa párkrát presúvali zozadu dopredu a naopak, aby sa upiekli všetky rovnako. Po vybratí chlieb znova pretreli čistou vodou a nechali ho pár minút postáť. Žienky ho porozkrajovali a štedro ponúkali prítomným hosťom aj domácim.

pecenie_chleba_2010-01.jpg
pecenie_chleba_2010-02.jpg
pecenie_chleba_2010-03.jpg
pecenie_chleba_2010-04.jpg
pecenie_chleba_2010-05.jpg
pecenie_chleba_2010-06.jpg
pecenie_chleba_2010-07.jpg
pecenie_chleba_2010-08.jpg
pecenie_chleba_2010-09.jpg
pecenie_chleba_2010-10.jpg
pecenie_chleba_2010-11.jpg
pecenie_chleba_2010-12.jpg
pecenie_chleba_2010-13.jpg
pecenie_chleba_2010-14.jpg
 

 
vinohrad01.jpg
Spýtajte sa obce
Fotogaléria
Košický samosprávny kraj

Štatistika návštev

Návštevníkov: 1095826

Kto je online

Kontakt

Obecný úrad Čerhov
Ulica Dlhá 100
076 81 Čerhov

Tel./Fax: 056/679 3222
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť.

Starosta obce:
Pavol Balogh

>> Kde sa nachádzame <<

Informácie

Kultúra
Doprava
Školstvo
Cirkev

Anketa

Čo by ste v obci zlepšili ....
 

Naši partneri

SACR